De kracht van de pompoen :
Pompoen is een supergezonde groente. Zoals in vele oranje of rode groenten zit er veel vitamine A in. In Pompoen zit maar liefst 246% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine A. Dat is een imponerend getal. Maar het is niet de groente met het meeste vitamine A. Dat is de zoete aardappel. Ook wortelen, boerenkool, spinazie, raapstelen en snijbietjes bevatten meer vitamine A dan pompoen, maar dat zijn dan ook de enige groente. Pompoen staat 7 van alle groenten als het gaat om een hoog vitamine A-gehalte.
Vitamine A, C en E in pompoen
Behalve vitamine A zit er vele andere vitaminen in het knal-oranje vruchtvlees van de pompoen. Voor 100 gram pompoen geldt dat er 15% van de ADH aan vitamine C in zit. Er zit 8.5% van de ADH aan
riboflavine of vitamine B2 in. Verder zit er veel vitamine E(7%ADH in. Dat betekent dat alle vitaminen die antioxidantwerking(A, C en E) hebben in ruime mate in pompoen voorkomen. Het is hiermee
een hele gezonde groente. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen die lichaamscellen aantasten waardoor er een kans bestaat dat je een van de welvaartsziekten kanker, diabetes, obesitas of
hart-en vaatziekten oploopt. Het eten van groenten met de vitaminen A, C en E zorgt ervoor dat de kans op het krijgen van welvaartsziekten wordt verkleind.
Nog meer vitaminen
Het totale vitamine-gehalte gaat nog verder. Een ons pompoen bevat 6% van de ADH aan panthoteenzuur of B5. Er zit 5% van de ADH aan pirydoxine of B6 in. Pompoen bevat zowel 4% van de ADH aan
B1(thiamine), B3(niacine) als B11(foliumzuur). Er zijn maar weinig groenten die zoveel verschillende vitaminen in zulke hoge hoeveelheden bevatten. Pompoen is misschien wel de goedkoopste
superfood die er bestaat. Bovendien is deze vitaminekampioen makkelijk zelf te kweken in een moestuin. En zelfs de zaden kun je opeten (en soms ook de schil)
Mineralen in pompoen
Ook de waarden voor mineralen mogen vermeld worden als opzienbarend. 100 Gram pompoen bevat 14% van de ADH aan koper, 10% van de ADH aan ijzer en 7% van de ADH aan kalium. Verder bevat het nog
eens 5% van de ADH aan fosfor en van magnesium en zink zit er 3% van de ADH in. Daarnaast zitten er veel gezonde fytonutriënten in, met name de polyfenole flavonoïden zeaxanthine, luteïne en
cryptoxanthine.
Omega3 vetten in pompoen
Pompoen bevat veel omega3-vetten in de vorm van alfalinoleenzuur. Deze zijn extra goed voor de werking van de hersenen. Walnoten bevatten relatief meer alfalinoleenzuur, om precies te zijn drie keer zo veel, maar je eet eerder 200 gram pompoen in een soep dan 70 gram walnoten want je wordt erg snel vol daarvan.
Pompoen, een natuurlijke ontstekingsremmer
Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer. Medicijnen die ontstekingen remmen zoals aspirine en diclofenac onderdrukken alleen de symptomen terwijl de ontstekingen gewoon doorgaan. De
antioxidanten in pompoen remmen de ontstekingen echt; ze nemen de oorzaak van ontstekingen weg door vrije radicalen uit te schakelen. Wanneer vrije radicalen de overhand krijgen, en dat is niet
onwaarschijnlijk als je met synthtische medicijnen slechts de symptomen onderdrukt, kun je kanker krijgen. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van pompoen. Deze
groente blijkt zeer effectief te zijn met het voorkomen en bestrijden van prostaatkanker. Ook darmkanker, borstkanker en longkanker kan op deze manier voorkomen worden maar er moet gezegd worden
dat dit geconcludeerd wordt uit resultaten van onderzoeken met voedingssupplementen die geëxtraheerd zijn uit de pompoen zoals cucurbitanen.
Goed voor diabetespatiënten
In pompoen zitten meerdere stoffen die goed zijn voor mensen met diabetes type 2. Alle vitaminen uit het B-complex, die veel in de pompoen zitten, hebben de eigenschap dat ze het bloedsuikerniveau reguleren. Daarnaast wordt het bloedsuikergehalte en de natuurlijke aanmaak van insuline door de alvleesklier gestimuleerd door alle cucurbita-groenten, waartoe alle pompoenen en de courgette behoren. In plaats van de alvleesklier lui maken door insuline in te spuiten, wat de reguliere geneeskunde als oplossing biedt voor diabetespatiénten, zijn kruidentherapeuten er een voorstander van om de alvleesklierzelf te prikkelen om het insulinehormoon aan te maken.
Of voor wie gewoon graag kookt en iets nieuws uitprobeert